Gelukkig heb ik in mijn leven en via mijn werk de kans gehad om heel veel positieve en contente ouders tegen te komen die mij vertellen: van alle dingen in het leven vind ik mijn kinderen het leukst!.
Van het dagelijkse opvoedingshandelen een nieuwe werksector maken die maatschappelijke aandacht krijgt: het was zeker en vast een droom van mij. Onaangekondigd een winkel kunnen binnenstappen, wat bladeren door de folders en interessante boeken, hopelijk in het gezelschap van een tasje koffie en dan meteen met de onthaalmedewerker in gesprek kunnen gaan over de zin en betekenis van opvoeding, gewoon je opvoedingsvragen kunnen stellen zonder verantwoording te moeten geven …
Dat was het opzet van onze Opvoedingswinkel. Hier koop je niets, maar krijg je veel. De Opvoedingswinkel (20 jaar geleden gestart in de Grotestraat, vlak naast Regina Mundi en nu al weer 5 jaar te vinden in Campus O3 -Huis van het Kind- in de Jaarbeurslaan 19) helpt alle ouders bij het opgroeien en opvoeden, vanaf de zwangerschap tot 25 jaar. Je komt hier binnen omdat je kinderen hebt, dus niet enkel bij problemen.
We ontmoetten doorheen de voorbije 20 jaar duizenden ouders die dagelijks hun best doen om het beste van zichzelf te geven, de klok rond. Ouders die ook fouten kunnen en mogen maken, die zich kwetsbaar durven opstellen en durven aangeven dat het soms moeilijk loopt, soms even niet lukt en graag begrip, hulp of steun vragen. Ouders zijn tenslotte ook gewoon aardse wezens, met hun sterktes en tekortkomingen, met hun dromen of verlangens, met hun eigen geschiedenis en ervaringen, …
Ouders en opvoeders zijn er in alle soorten. Bezorgde ouders omdat hun kleuter elke dag huilt bij het afscheid aan de schoolpoort; omdat de kinderen thuis de scepter zwaaien en zich de baas wanen; of ouders van kinderen die juist last hebben van een laag zelfbeeld, de grote twijfelaars. We babbelen hier ook vaak met de alleenstaande ouder die soms een klankbord nodig heeft, erkenning dat hij/zij goed bezig is; de ouders die voor een echtscheiding staan en zich de vraag stellen hoe ze hun kinderen hierbij zo weinig mogelijk schade berokkenen; betrokken vaders die nadenken hoe ze hun vaderrol anders kunnen invullen dan hun papa dat deed; nieuwkomersgezinnen die zich afvragen hoe dat hier allemaal in elkaar zit en wat Genkse scholen bijvoorbeeld van hen verwachten, …
Opvoeden is behelpen, met vallen en opstaan! Durven dromen over vaderen en moederen en hierover met elkaar in gesprek gaan: dat blijft de essentie van onze Genkse Opvoedingswinkel toch?!
-Hilde Haerden, Algemeen Directeur VZW PAS – Opvoedingswinkel Genk-